• Aktualności

Najnowsze badania pokazują, że szkło jest najbezpieczniejszym opakowaniem do żywności

Międzynarodowe badania, opublikowane w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition, wykazały, że prawie 3000 chemikaliów może potencjalnie przedostawać się z opakowania do żywności przez co narażenie ludzi na te chemikalia jest bardzo prawdopodobne.

Spośród około 3000 chemikaliów, ponad dwie trzecie zidentyfikowano w tworzywach sztucznych.

Badanie pokazuje, że szkło jest najbezpieczniejsze spośród materiałów opakowaniowych, ponieważ praktycznie nie ma w nim wykrytych chemikaliów.

W badaniu wykryto 2881 substancji chemicznych mających kontakt z żywnością, łącznie w sześciu grupach materiałów.

Ponad dwie trzecie (1975) zidentyfikowano w opakowaniach plastikowych, następnie w opakowaniach z papieru i tektury (887). Najmniej wykryto w opakowaniach z metalu (251) oraz w szkle i ceramice (47).


BIURO KATOWICE

  • ul. Henryka Dulęby 5
    40-833 Katowice

BIURO WARSZAWA

  • ul. 1-go Sierpnia 6a
    02-134 Warszawa

Copyright 2022 EWJAN. Polityka prywatności & Cookies
Webdesign: OlimpWeb